Yarın hareketli bir is günü olacak. Malum Fed faizler konusunda kararını açıklayacak. Beklenti 25 baz puanlık bir faiz indirimi. Dünkü yazımızda da belirttiğimiz üzere biz ABD dolarının değer kazanmasını bekliyoruz. Tabi bunun birçok nedeni var. Avrupa’daki durgunluk, Euro bölgesindeki eksi faizler ve ABD dolarının hemen butun dövizler karşılığındaki dominant durumu vs. Ama bizim önem atfettiğimiz en kritik gösterge ABD doları likiditesi. Birkaç gün önce yayınladığımız ‘Dünyayı bekleyen en büyük ekonomik tehlike’ başlıklı yazımızda kısaca değindik. Bankalar ve şirketler ABD doları fonlamasında zorlanıyor.
Biraz teknik olacak ama takip etmenizi tavsiye ederim. Baktığımız ve yakından izlediğimiz 3 ayrı gösterge ya da spread var.
Bunlar sırasıyla ED’ ler, Libor / OİS ve FRA / OiS spreadleri. Şimdi bunlar nedir, bize ne anlatır?
Birincisinden başlayacak olursak; Lütfen yanlış anlaşılmasın, ED, ‘Erectile Dysfunction’ yani iktidarsızlıktan bahsetmiyorum. Eur / Usd Futures türev piyasasından bahsediyorum.
Dün ABD gecelik repo oranları yaklaşık 250 baz
puanlık bir artışla %4.75’ e kadar yükseldi. Halbuki normal zamanlarda repo oranları şirketlerin vergi ödemeleri için bankalardan para çekmelerinde çeyrek sonlarında yukselir. Yukarıdaki linkten de görebileceğiniz üzere oradaki rakamları (97-98) gibi 100’ den çıkarırsanız size faiz oranını verir. Bugunlerde gecelik borçlanma (Libor) faizi normalde %2’ de seyrederken, repo oranları %4.75’ e yükseldi. (Hemen aşağıdaki grafik)
İ
İkinci olarak Libor / OİS spreadi. Bilindiği gibi Libor her gün piyasa yapıcı birkac banka tarafından belirlenen (Bu konuda buyuk isimler iki sene önce yaptıkları uc kağıttan ciddi bir tazminat ödediler), mortgage kontratlarının, öğrenci kredilerinin ve FRA (Forward Rate Agreement) ve IRS (interest Rate Swap) gibi türev ürünlerinin -vadelerinde- baz olarak alınan bir faiz oranıdır. OİS (Overnight indexed Swap) ise Fed tarafından kontrol edilen Fed faiz oranıdır (Fed Funds Rate). Gecelik borçlanmalarda kullanılan bir türev ürünüdür. Kredi riski OİS’ yi belirleyici bir faktör değildir. Normal zamanlarda yani durgun sularda Libor üzerinde bir etkisi yoktur. Fakat Eylül 2008 Lehman sonrasındaki gibi fırtınalı sularda – bankaların birbirinin riskini almak istemediği zamanlarda – ortaya çıkar. Duayen Alan Greenspan’ a göre piyasanın ve ödeme sorunlarının (insolvency) barometresidir. Örnek vermek gerekirse normal zamanlarda %0.01’ lerde gezen bu spread 17 Eylül 2008’ de %3.70’ lere kadar çıkmıştır. Yani spread ne kadar açılırsa o kadar likidite problemi var demektir. 2008’ deki durumu aşağıdaki grafikte görüyoruz. Eğer spread’ in açılmasını (yani bir problem olacağını) bekliyorsanız OiS’ yi ödersiniz, Libor olarak tahsil edersiniz. Aradaki fark size kar ya da zararınızı gösterir.
Üçüncü olarak baktığımız ise, FRA / OİS spreadi. Bu swap yoluyla işlem görür, spread’ in açılması yine yukarıdaki gibi bir problem var demektir.
Peki önümüzdeki günlerde böyle bir ABD doları likidite problemi olabilir mi? Birçok ekonomik faktörün yanında Jeopolitik faktörler de var. Yine yakından takip ettiğimiz Usd / Sar (Suudi Arabistan Riyali) forward oranlarında önemli bir hareket görünmüyor.
Yarın akşam Fed Başkanı Powell’ ın konuşmasında ne diyeceği önemli. Trump ondan hemen 100 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor. Korkarım yine fırçayı yiyecek!
Şanslı kalın
Yorum