Genel

Son gelişmeler – 25 Eylül 2019

0

Japon Yeni ve Petrol arasında beklediğimiz (18 ve 20 Eylül 2019 Yazıları) korelasyon başladı ve devam edecek gibi görünüyor. UsdJpy’nin 100’un altına, Brent’in de önce 57’ye gitmesini kuvvetle muhtemel görüyoruz. Keza UsdChf’de sürpriz yok. EurUsd ise hala aşağı 1.0925’in altına gitmek için nazlanıyor. 1.0965/70 seviyesinde ciddi bir alıcı var. 10 yıl ABD tahvillerinde de 1.79%-1.50% (20 Eylül yazımız) su an doğru yolda (1.62%) gibi görünüyor.

Avrupa’nın büyük (!) ülkelerinde ‘kocasını aldatan kadın psikolojisi’ var. Bir yandan İran’dan petrol alırken, diğer yandan ABD ile İran’a karşı cephe alıyorlar. Bugünlerde İran – Suudi hattını dikkatle izlemekte fayda var. “I used to think the Saudis thought all of us [oil traders] were idiots, with all the rubbish they used to come out with and thought we’d believe, but recently it’s occurred to me that they genuinely don’t know anything about the oil industry, so they don’t understand that other people actually do know what they’re talking about and this has also been one of the reasons for the constant delaying of the Aramco sale, by the way,” one senior oil trader based in Asia told OilPrice.com. Bu bir petrol trader ın söyledikleri. Ben petrol traderi değilim. Fakat çok yakında (hafta sonu açıklanan Mitsubishi Corp. tipinde) bir ‘fraud’ ya da ‘Mess’ açıklanırsa da hiç şaşırmayacağım! “What Saudi is trying to do by not revealing the true picture is to protect its reputation as a reliable oil supplier, especially to its target clientele in Asia, so we have to take all of these comments with a hefty pinch of salt,” he added.

Diğer yandan Çin günlük 1 milyon bpd (barrels per day) petrol ithalatını -ABD’nin karşı çıkmasına rağmen- İran ile her geçen gün artırıyor. Bu ticarette ABD’nin hiç hoşlanmadığı şey ise ABD dolarının kullanılmaması … Ayrıca İran’ın -nispeten çok daha az kontrolun olduğu – eski Yugoslavya ülkelerinden Avrupa’ya, ve Asya’da (Hindistan,Pakistan, Malezya gibi) birçok ülkeye de ‘Panama’ bandıralı gemiler ile kaliteli petrolünü ulaştırdığı artık bir sır degil.

Rusya’nın petrol rezervleri (Yüzde yüze yakın bir artış ile) 1.2 trilyon ABD dolarına çıkmış bulunuyor. Yeni bulunan rezervler ile 2018 yılında petrol, Rusya’nın (GSMH) ekonomisinde yüzde 72’lik bir orana ulaşmış durumda. Maliyeti ise varil başına 15.5 ABD dolarına düştü.

Butun bu veriler altında İran’ın Aramco’yu bombalaması ya da ABD’nin İran üzerindeki yaptırımları konusunda ısrarcı olması ne kadar mantıklı? Her seyden önce Suudilere ne kadar güvenebilir?

Try’de iyi haberlerin yaptığı etki, kötü haberlerdeki etkilenmeden çok daha az oluyor. Yine de bizim için önemli bir seviye olan 5.72’nin üstünde 5.75 yüksek yapmasına rağmen geri geldi. Buradaki ‘false break’ biraz da EurTry’nin 6.3350’nin altında kalmasından dolayı gerçekleşti. Özellikle Jpy çaprazlarını dikkatle izlemekte fayda var. Mesela EurJpy’nin tekrar 115’e doğru gitmesinde (Jpy’nin değer kazanmasında) vereceği tepki önemli (Su an 118). Dövizdeki yükselişi iki şekilde onleyebilirsiniz. Birincisi döviz satarak ki 2014’te Rusya 100 milyar ABD doları satmasına rağmen önleyemedi. İkincisi ise dövizi neyle alıyorsa (Try) onu daha pahalı hale getirerek yani faizleri arttırarak. Hem faizi düşürüp hem de döviz satarak bu nasıl mümkün olacak bilmiyorum. Tabi ulusal para konusunda insan ‘duygusal’ oluyor ve de milliyetçilik duygusu kabarıyor. Dunyada 15 trilyon ABD dolarından fazla eksi faizli tahvil varken bizim hala bu kadar yüksek faiz ödememiz üzücü. Ne de olsa kendi cebimizden çıkıyor. Bügünlerde dikkatimizi çeken yine spreadlerin açılması ve algoritmaların piyasadaki artan varlığı. Dünyada oluşacak her ABD doları likidite krizine karşı çok hassas bir durumdayız, her ne kadar bankacılık sistemi bu tip krizlere karşı mücadele etme konusunda büyük bir aşama yapmış olsa da…

Son olarak ‘James Dines’ ismini duydunuz mu? ´Goldbug’ kitabı yayınlandı. İlginç bir öyküsü var. 1970’lerde Altın hala 35 oz/bullion (currency wars yazımız) iken ABD dolarının devalüe olacağını ve Altın’ın yukarı doğru patlayacağını öngörüyor. O zaman çalıştığı, zamanın en büyük Wall Street şirketlerinden biri olan AM Kidder’dan atılıyor. Söyledikleri bir bir gerçekleşiyor. O inanılmaz bir üne kavuşurken, AM Kidder 1980’lerde batıyor. Daha sonra internet hisseleri, uranyum, rare earths metallerinin fiyatlarının uçacağını, Cin’in Dunyanın en büyük ekonomisi olacağını yine o görüyor. Şimdi söylediği ise yine Altın ve özellikle Gumus’un çok daha yukarılara gideceği. Bizim son bir haftada yazdıklarımızla örtüşüyor. Gerisi size kalmış.

Şanslı kalın

Rare Earths – 24 Eylül 2019

Önceki yazı

Hisseli Harikalar Kumpanyası Londra’da – 25 Eylül 2019

Sonraki yazı

İlgili yazılar

Yorum

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel